Col·legi Cor de Maria

PÀRQUING DE BICICLETES MÉS SEGUR

 

¿Quiénes somos?

El Cor de Maria de Valls està integrat en el casc antic de la ciutat on hi ha una gran diversitat social. Com a centre estem involucrats a fi que la cultura digital i les noves tecnologies arribin als diversos estrats socials i els alumnes s'involucrin activament en els canvis que la societat requereix. Aquest projecte pretén que els alumnes siguin proactius i els converteixi en ciutadans del futur. Per contribuir decisivament a aquest gran objectiu social creiem que és necessària una cultura educativa equitativa, respectuosa, inclusiva i oberta. En aquest cas estem treballant un grup de 22 alumnes on l'objectiu és: desenvolupar les competències bàsiques dels joves, promoure l’autonomia d’aprenentatge, millorar els hàbits d’estudi, enfortir els processos de socialització positiva i inclusió social, impulsar els resultats acadèmics i el rendiment escolar, incrementar les expectatives, pròpies i de l’entorn, davant la possibilitat d’èxit i millorar l’autoestima de cada adolescent.

 

¿Qué necesidad o problema soluciona?

Objectiu del treball: Analitzar i donar a conèixer el pàrquing de bicicletes del pàrquing de l’Escorxador (Valls) davant de l’escola, així com estudiar les possibles actuacions a realitzar per convertir-lo en un pàrquing segur per a bicicletes.

L’alumnat de 4t d’ESO del Cor de Maria presenta el treball sobre un pàrquing segur de bicicletes a fi que els i les alumnes puguin deixar la bicicleta d’una manera més segura. Considerem aquest treball com una acció de caire municipal dins el marc d’escola verda.

Àrees o disciplines implicades: Aquest projecte s’emmarca dins l’àrea de visual i plàstica i tecnologia. S’utilitzen diferents eines ofimàtiques, programes de tractament audiovisual i GEO localitzacions entre d’altres.

El treball s’ha desenvolupat tenint sempre present una visió sostenible respecte el planeta tant pel que fa a l’objectiu final del projecte com als materials utilitzats. Altres valors transversals a destacar en el projecte són el respecte i coneixement del medi i investigar de manera deductiva què podem fer per reduir la nostra petjada de CO2.

Procés de treball:

1- PUNT DE PARTIDA

Un grup d’alumnes aficionats a la bicicleta van detectar la necessitat de disposar d’un lloc prou segur per deixar la bicicleta quan van al Col·legi. Sabien que molts companys i companyes, alumnes de l’escola, utilitzen la bici de manera habitual i cap d’ells ni d’elles venia a l’escola en bicicleta. La sensació dels alumnes és que el pàrquing no és prou segur per deixar-hi la bicicleta. Així mateix, des del pla d’acció d’escola verda es volia potenciar l'ús de la bicicleta per anar a l'escola i s’havia observat el poc o gairebé nul ús del pàrquing davant de l’escola.

Per tant, la pregunta de partida que es van fer va ser: “per què passa això?”, “què podem fer per resoldre aquesta situació?”

Un cop plantejat el problema i què es volia aconseguir, calia fer una pluja d’idees per valorar possibles mesures.

2- ESTUDI DE MESURES POSSIBLES:

- Ús de cadenats

- Quins cadenats són els més recomanables?

- Com lligar la bicicleta?

- Opció d’instal·lar de càmeres de seguretat?

- Un pàrquing més segur

3- TRIA DE L’OPCIÓ MÉS VIABLE:

A partir d’aquí es valoren les opcions de les mesures a prendre i s’acorda treballar amb l’opció d’un pàrquing més segur ja que és l’opció que trobem en moltes ciutats europees.

4- DESENVOLUPAMENT DEL TREBALL

Passos seguits en el desenvolupament del treball:

· Dibuixar des de l’òptica de cada alumne la problemàtica detectada.

· Prendre mesures al pàrquing actual i fotografiar senyalització

· Realitzar el plànol de planta a escala 1:20

· Escalar i imprimir senyalització a escala 1:20

· Modelitzar i imprimir amb 3D baranes i barres de suport a escala 1:20

· Realitzar maqueta del pàrquing actual unint els elements amb pistola de silicona

· Dibuixar, modelitzar, imprimir i pintar bicicletes a escala

· Realitzar peces en 3D del pàrquing tancat a escala 1:20

· Realitzar maqueta del pàrquing proposat unint els elements (goma EVA, cartolina ondulada, fusta base, plànol de planta i peces impreses) amb pistola de silicona

· Realitzar peces amb fusta DM del pàrquing tancat a escala 1:10

· Realitzar maqueta 1:10 del pàrquing proposat unint els elements (goma EVA, cartolina ondulada i peces de fusta amb DM) amb pistola de silicona

· Imprimir i pintar bicicletes a escala 1:10

· Realitzar diverses app’s amb AppInventor per controlar el pàrquing

Conclusions:

El treball pretén fer una conscienciació mediambiental per reduir el nombre de desplaçaments amb cotxe que realitzen els alumnes del Col·legi Cor de Maria de Valls quan van a l’escola. Després d’analitzar les diferents opcions i fer un estudi, es proposa un sistema d’aparcament de bicicletes.

El sistema proposat és un sistema robust, segur i amb protecció climàtica de les bicicletes, que el fa accessible, fàcil i còmode d’utilitzar. D’altra banda, el seu disseny queda integrat dins el paisatge urbà, amb un baix cost de manteniment. El sistema requereix d’una mínima obra civil i fàcilment es pot traslladar. El seva concepció optimitza l’espai.

Després de fer l’estudi corresponent, els alumnes han observat que l’opció d’un pàrquing segur és ja un fet en moltes ciutats europees. Esperem que en un futur aquest projecte pugui ser una realitat a la nostra ciutat.

El material d’aquest treball es pot consultar a la pàgina web: http://www.cordemariavalls.cat/bicicleta/

 

Estudiantes participantes

26

 

Docentes implicados

3

 

Visita la web del centro: Col·legi Cor de Maria

T Advise D Advise T Facebook D Facebook T Twitter D Twitter T Youtube D Youtube T Messenger D Messenger T Linkedin D Linkedin T Instagram D Instagram T Whatsapp D Whatsapp T Telegram D Telegram T Shared Link D Shared Link T Checkmark Success D Checkmark Success T Chevron Down D Chevron Down Anterior Ir al anterior Siguiente Ir al siguiente T Close D Close T Add D Add T Arrow Increase D Arrow Increase T Arrow Oblique D Arrow Oblique T Arrow Down D Arrow Down T Search D Search T Search 2 (Alternative) D Search 2 (Alternative) T Share D Share T Filter D Filter T Email D Email T Email OutLine D Email OutLine T Phone OutLine D Phone OutLine T Fax Outline D Fax Outline T Print D Print T Play Button D Play Button T User D User T Error D Error T Info D Info T Thumb Up Outline D Thumb Up Outline T Thumb Up D Thumb Up T Thumb Down Outline D Thumb Down Outline T Thumb Down D Thumb Down T Clock D Clock T Lamp D Lamp T List view D List view T Map view D Map view Icono de teléfono Teléfono T Emergency D Emergency T Pause D Pause T Play D Play T Logout D Logout Icono de teléfono Teléfono
icono ir atrás volver atrás en la navegación icono número 50 ir a producto Tempo Happy 50 Horas icono calendario ir a producto Tempo Happy Día icono empresas ir al segmento de empresas icono de gas ir a catálogo de productos de gas icono sol naciente ir al producto Tempo Verde-Energía Renovable icono hogar ir al segmento de hogares icono 24 horas ir a producto One Luz icono electricidad ir al catálogo de productos de Luz icono electricidad y gas ir al catálogo de productos Luz + Gas icono luna ir al producto One luz Nocturna icono llave inglesa ir a averías y reparaciones icono sol ir al producto Tempo Solar icono reloj ir a los productos Tempo Happy icono reloj 2 horas ir al producto Tempo Happy 2 Horas icono 24 horas ir al producto One Luz icono número 50 ir al producto Tempo Happy 50 Horas icono tendido eléctrico Media Tensión Ver catálogo de productos con consumo eléctrico de 36.000 a 360.000 €/año icono tendido eléctrico Alta Tensión Ver catálogo de productos con consumo eléctrico más de 360.000 €/año icono empresa ir al segmento de empresas icono calendario ir al producto Tempo Happy Día icono Administradores de Fincas ir al segmento de Administradores de Fincas icono DarkSite icono DarkSite icono bombilla ver catálogo de productos con consumo eléctrico menos de 6.000 €/año icono de electricidad y gas ir al catálogo de Productos Luz + Gas icono electricidad ir al catálogo de productos de electricidad icono email contacto de correo electrónico icono fax contacto de fax icono de gas Baja Presión ver catálogo de productos de gas con consumo de menos de 6.000 €/año icono de gas Alta Presión ver catálogo de productos de gas con consumo de 6.000 a 240.000 €/año icono de gas Media Presión ver catálogo de productos de gas con consumo de más de 240.000 €/año icono de gas ir al catálogo de productos de gas icono de Enel ir a la sitio web de enel icono de calentador servicio de mantenimiento del calentador icono mantenimiento del calentador ir al servicio de mantenimiento OKGas Calentador icono hogar ir al segmento de hogares icono olla de presión olla de presión icono llave inglesa ir a averías y reparaciones icono tendido eléctrico Media Tensión ver catálogo de productos de electricidad con consumo de 6.000 a 36.000 €/año icono luna ir al producto One Luz Nocturna icono esfera ir a sitio web personal icono teléfono contacto telefónico icono sol naciente Ir al producto Tempo Verde-Energía Renovable icono panel solar ir a energía solar fotovoltaica icono reloj ir a productos Tempo Happy icono manito solida con pulgar hacia abajo seleccionada la reacción "No me gusta" icono manito con pulgar hacia abajo seleccionar la reacción "No me gusta" icono manito negra con pulgar hacia arriba seleccionada la reacción "Me gusta" icono manito con pulgar hacia arriba seleccionar la reacción "Me gusta"
Añadir otro equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eliminar equipo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspiradora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Horno Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Lavavajillas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Microondas Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Plancha Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Punto de recarga vehículo eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Radiador eléctrico Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Secadora Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Split Aire Acondicionado Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Termo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Tostador Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Vitrocerámica Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Power edit Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Map marker Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.